top of page
Търсене
  • alexkirchev98

Black leather jacket

Коженото яке


Откакто човечеството започва своята еволюция, кожата и кожените наметки са неизменна част от съществуването, не само от практична гледна точка, за да оцелява, но с времето, и от естетическа гледна точка.

Днес ще разгледаме едно конкретно изделие от кожа, белязало света на модата от десетилетия - това е коженото яке. Неговата история започва с Първата световна война. То е създадено като военна униформа за пилотите на бомбандировачите . Тогава функциите му били изцяло практични, за да изолира от студа при полет. След това биват използвани и в гражданската война в Русия. Въпреки изцяло военната му насоченост, то започва да се промъква в гардероба на хората. През 20-те години на 20 век за първи път излиза първото кожено яке за комерсиална употреба, произведено за Харли Дейвидсън от Ървинг Шот. Въпреки че започва да навлиза все по-стремглаво в света на модата, през Втората световна война отново бива използвано като униформа в американските военновъздушни сили. Този модел А2 става изключително популярен.

Истински тласък на развитие му дава Холивуд в неговите златни десетилетия: 40-те и 50-те. Тогавашните еталони за мъжка красота и чар: Гари Купър, Марлон Брандо, Джеймс Дийн и други звезди биват облечи в такива кожени якета. От тогава коженото яке се превръща в синоним на бунта, красотата и непокорството.



След неговия голям триумф в Холивуд и света на филмовото изкуство, започва и неговата борба на музикалната и модната сцена. През 60-те музикалната сцена се запознава с коженото яке благодарение на Beatles (през 60-те), Ramones, Sex Pistols и The Clash (от 70-те години на миналия век) и допринасят за свързването му с рок и пънк музиката. А като става въпрос за света на модата, двама дизайнери оставят своя персонален отпечатък върху неговата история. Единият от тях е Вивиен Уестуут, която е приятелка с мениджъра на Sex Pistols. Истински пионер в света на кожените якета и дрехи е Ив Сен Лоран. Той за първи път показва на модната сцена кожено яке, както и различни изделия от кожа. Той въвежда в света на съвременната висша мода кожата като текстил и дава тласък на развитието на нова направление в модата.


Следващият голям момент на развитие на коженото яке е през 80-те години на 20 век. Тогава се появяват много ъндърграунд култури, в които кожените облекла представляват много голяма част от облеклото. Класическият силует на коженото яке бива променен, като раменният пояс бива силно преувеличен с подплънки. В този етап, границите на въображението на дизайнери излизат от концепцията за класическото кожено яке и започват да се появяват много нови и различни концепции за него.


Въпреки своята дългогодишна история, класическото кожено яке продължава да бъде част от гардероба на всеки човек, независимо от неговата възраст. То е станало еталон за стил и красота, вече не е просто тренд, а е явление и правило, което ще остане и след нас. А разпространеността му е толкова голяма, че няма моден (конфекционен) бранд, независимо от капацитета му, в чиято колекция да не присъства.




Автор: Александър Кирчев

72 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

My childhood

Post: Blog2 Post
bottom of page